Vinkkimme terveellisempään matkustamiseen

Optimoi suorituskyky työmatkoilla ja mukavuus lomalla

Metodimme

Paremman elämän ympyrä

Kuvittele hyvinvointisi kuudesta palasesta rakennettuna pyöränä. Jos yksi osa menee rikki, pyörä lakkaa pyörimästä. Jotta pyörä rullaisi tasaisesti, sen kaikkien osien täytyy olla paikallaan ja tasapainossa. Matkustitpa sitten työ- tai vapaa-ajalla, haluat olla matkalla parhaimmillasi ja saada kaiken hyödyn irti. Tämä edellyttää kokonaisvaltaista lähestymistä terveyteen ja hyvinvointiin, joka on Hintsa-mallin perusta.

Osta valmennuspalveluita & ansaitse pisteitä

Ydin

Yksi matkustamisen eduista on olla joutilaana – vain istua ja olla paikallaan. Sen sijaan, että odottaisit lennon jälkeen malttamattomana turvavyön merkkivalon sammumista päästäksesi tekemään jotain tuottavaa, käytä tämä aika rauhoittumiseen ja elämäsi pohtimiseen. Voit myös ottaa matkalle mukaan hyvän kirjan, joka tukee sinua itsetutkiskelussa.

Fyysinen aktiivisuus

On tärkeää pitää fyysisesti aktiivista elämäntapaa yllä myös matkoilla. Ajattele pitkiä kävelymatkoja lentokentillä hyvänä tilaisuutena aktiivisuuteen, ja pyri valitsemaan hotelli, joka tarjoaa mahdollisuuksia liikkumiseen joko sisätiloissa tai ympäristössä.

Muista kuitenkin, että aikaero ja huonot unet rasittavat kehoasi. Raskasta liikuntaa on hyvä välttää, kun olet vielä väsynyt matkasta. Aloita kevyellä liikunnalla ja palaa vähitellen normaaleihin rutiineihin.

Lataa matkustajan lihaskuntotreeni

Ravinto

Terveellinen ruokailu voi olla joskus haastavaa matkustaessa. Matkalle kannattaa ostaa mukaan terveellisiä välipaloja, jotta hyviä vaihtoehtoja on helposti saatavilla juuri silloin, kun tarvitset niitä. Voit myös syödä lentokentillä, joilta saa usein tuoreempaa ruokaa kuin lentokoneessa.

Lentomatkoilla ateriat voidaan tarjoilla myös silloin, kun sinun pitäisi nukkua. Esimerkkejä terveellisistä välipalaideoista voit ladata alla olevasta linkistä. Lopuksi: muista nesteytys – juo runsaasti vettä ja vältä alkoholia, sillä se heikentää unenlaatua.

Lataa terveelliset välipalavinkkimme

Lepo & palautuminen

Varmista, että nukut riittävästi ennen matkaa ja voit aloittaa matkasi hyvin levänneenä. Voit halutessasi myös siirtää rytmiä asteittain kohti määränpään aikaa muutama päivä ennen matkaa. Pyri matkustamaan mukavissa vaatteissa ja ota mukaan tarvittavat varusteet, kuten korvatulpat, unimaski ja matkatyyny.

Jatka sisäisen kellon siirtämistä lennon aikana nukkumalla lähempänä määränpään aikavyöhykettä. Oikein ajoitettu valolle altistuminen on erittäin tärkeä keino nopeuttaa sopeutumista, mitä selventää esimerkkimme jet lag -suunitelmasta (HEL-SIN-HEL).

Lataa jet lag -suunnitelmamme

Biomekaniikka

Liiallinen istuminen on monille meistä haastavaa työssä, ja usein vielä haastavampaa matkustaessamme. Kuten jo aiemmin mainittiin, nauti pitkistä kävelymatkoista lentokentillä odotusten aikana. Jos et nuku, pyri jaloittelemaan säännöllisesti myös lennon aikana.

Älä häpeile esimerkiksi muutaman kyykyn, päkiänousun tai yksinkertaisen venytyksen tekemistä lentokoneessa. Kun saavut määränpäähän, hieman pidempi venyttely voi auttaa pääsemään eroon matkan aiheuttamista jäykkyyksistä.

Henkinen energia

Hyvä keino positiivisen henkisen energian säilyttämiseen on aikatauluttaa päivä niin, että se sisältää riittävästi aikaa energisoiville toimille. Tämä pätee myös matkoihin, ja matka-aikataulut pitäisikin pyrkiä suunnittelemaan niin, että myös akkuja lataaville toimille on aikaa.

Muista, että itään matkustettaessa on helpompi valvoa myöhään, mutta vaikeampi herätä aikaisin. Ja toisinpäin: länteen matkustettaessa on helppo herätä aikaisin, mutta hankala pysytellä hereillä iltaisin. Ota nämä huomioon myös suunnitellessasi kokouksia ja tapaamisia.

Yleinen terveys

Yleinen terveys on monelta osin Hintsan mallin muiden elementtien osalta tekemiesi valintojen tulos. Esimerkiksi riittävän levon ja terveellisen ravinnon saanti ovat erittäin tärkeitä vastustuskykysi kannalta.

Muista myös ylläpitää hyviä hygieniatottumuksia ja pakata matkalle mukaan pieni ensiapupakkaus, joka sisältää matkalla mahdollisesti tarvitsemiasi tarvikkeita. Matkakohteesta riippuen harkitse myös, voiko tietyntyyppisten elintarvikkeiden syöminen aiheuttaa terveysriskejä ja selvitä kohteessa tarvittavat rokotteet.

Lue lisää

Tutustu palveluihimme
Finnair-plus jäsenille

 
Ansaitse Finnair Plus -pisteitä valmennuspalveluistamme.

Ansaitse pisteitä