Kesälomalle laskeutuminen

Kohta on aika kesäloman, palautumisen ja akkujen lataamisen. Mutta olisi erittäin suositeltavaa aloittaa kesälomalle laskeutuminen ajoissa. Ja kesäloman aikana panostaa etenkin palautumiseen. Kenties kysyt tässä kohtaa että miksi?

Kohta koittaa ansaittu kesäloma. Monella se saattaa olla ensimmäinen kunnon loma pitkään aikaan. Aikaa, jolloin voi palautua, tehdä mukavia asioita ja virittää akut täyteen. Kenties matkustella, tavata ihmisiä, nauttia.

Usein lähdemme kesälomalle väsyneinä ja stressaantuneina. Asetamme paljon paineita ja tekemistä kesälomalle, ja siitä voi herkästi tulla suorittamista. Pitää mennä sinne ja tehdä tuota. Pahimmillaan loman alkaminen kropan ollessa ylikierroksilla voi tarkoittaa sairastumista. Varsinkin jos sinulla on ollut kiireinen kevät, olisiko mahdollista että alottaisit kesälomalle laskeutumisen jo nyt?

Mitä tämä sitten tarkoittaa? Se tarkoittaa palautumisen käynnistämistä. Siirtymistä pikku hiljaa pois arjen suorittamisesta. Työpäivän keventämistä, taukojen pitämistä, hölläämistä. Kenties se tarkoittaa liikunnan määrän tasaamista kesäloman aikaiseen, kenties pelkästään ylläpitävään liikuntaan.  Voitko kenties jo nyt esim arki-iltoina tai viikonloppuna käyttää aikaa energisoivien ja samalla palauttavien asioiden parissa? Eli kaiken kaikkiaan on kyse kognitiivisen, emotionaalisen ja fyysisen kuorman asteittain tapahtuvasta keventämisestä. Missään nimessä ei kannata vetää sata lasissa viimeisen työpäivän viimeiseen työtuntiin asti ja sitten äkkikäännöksellä kääntää kaikki päälaelleen.

Laskeutuminen kesälomalle voi olla syksyn suunnittelua ja kalenterointia, to do -listojen tekemistä. Sellaista, mikä auttaa palautumaan loman jälkeiseen työrytmiin ja arkeen. Aivot rakastavat to do -listoja, sillä ne vähentävät ajattelun ja muistamisen tarvetta ja näin tämä vapauttaa henkistä energiaa ja kapasiteettia muuhun, mukavampaan, eivätkä työasiat parhaimmassa tapauksessa vaivaa kesken lomaa.

Millainen sitten on täydellinen kesäloma? Ideaalitilanteessa sen pitäisi tarkoittaa ilahduttavien ja rikastuttavien asioiden tekemistä sekä akkujen lataamista ja palautumista sopivassa suhteessa. Sinulle merkityksellisten asioiden tekemistä ja sosiaalisia konktakteja sinulle tärkeiden ihmisten kanssa. Onneksi koronarajoituksetkin helpottavat sopivasti.

Loman aikana on tärkeä ylläpitää omia hyviä rutiineja, mutta ilman suorittamisen painetta.  Jos sinulla on jo hyvä unirytmi, yritä pitää siitä lomallakin kiinni. Puolestaan jos unet ovat jääneet vähälle, panosta hyvän unirytmin löytämiseen. Kesäruoasta ja -juomista on ok nauttia, mutta on hyvä muistaa esimerkiksi alkoholin negatiiviset vaikutukset uneen ja palautumiseen. Liiku kohtuudella, ylläpidä lihaskuntoa ja liikkuvuutta. Vietä aikaa sinulle tärkeiden ihmisten kanssa. Älä suorita. Palaudu laadukkaasti niin että sinulla on kesäloman jälkeen enemmän virtaa, kuin sitä ennen.

Kesälomalla on hyvä pysähtyä. Ottaa aikaa olla tekemättä mitään tavoitteellista. Ja konkretisoida, voisitko tehdä syksyn aikana asioita toisin. Mikä toisi parempaa jaksamista ja työtehoa? Mikä kuormittaa ja miten voin siihen itse vaikuttaa? Mikä riittää.

Millaisen lupauksen sinä teet itsellesi?

Hyvää kesää!

Vinkit kesään